site logosite logo
  • The Spiritual Gift of the Day
  • Gallery
  • About
  • [RO]
SIDEBAR

Elder Arsenie Boca: A prayer

2 comments
  • Elder Arsenie Boca
  • Love
  • Prayer
Jan 30 2017
Post's featued image.

Lord, You who among people come in secret, have mercy on us and put fire to the prison, shine Your love in our hearts, burn the thorns of our passions and put light in our souls. Lord, You who come in secret among people, have mercy on us, come dwell within us, together with the Father and the Holy Spirit. For the Holy Spirit prays for us with unheard sobs when our words and our minds remain powerless.

Lord, You who come in secret, have mercy on us, for we do not realise how unworthy we are and how close You are to our souls and how much we distance ourselves through our sins.

Shine your light over us so that we may see the light through Your eyes, to live forever through Your life. Our Light and our Joy, praise Thee! Amen.

Based on Father Arsenios Boca

Fathers chanting in the chapel of Our Lady Paramythia

If you want to pray for you or to donate, click here.

Related Portfolio Items:

  • What is the “Jesus Prayer”, the “Prayer of the mind” and the “Prayer of the heart”?What is the “Jesus Prayer”, the “Prayer of the mind”…
  • Elder Joseph the Hesycast, Elder Daniil and Ephraim of Katounakia and Elder Hieronymos of Simonopetra are entering in the Church's Calendar: ProcedureElder Joseph the Hesycast, Elder Daniil and Ephraim…
  • Saint Arsenios Boca, Paisios, Porphyrios: Who is saint? - Photo Journal from the feast of Saint John ChrysostomSaint Arsenios Boca, Paisios, Porphyrios: Who is…
  • Divine love is the key of prayerDivine love is the key of prayer
  • Ask for repentance in your prayerAsk for repentance in your prayer
  • Humility consists in constant prayer combined with tears and sufferingHumility consists in constant prayer combined with…
  • About using images during prayerAbout using images during prayer
  • The types of prayerThe types of prayer
  • Which is the best position during prayer?Which is the best position during prayer?
  • Saint John of the Ladder on sleep, prayer, and psalm-singing in churchSaint John of the Ladder on sleep, prayer, and…
  • A prayer to Holy Spirit for our unityA prayer to Holy Spirit for our unity
  • Elder Seraphim Rose: Orthodoxy is lifeElder Seraphim Rose: Orthodoxy is life
« The blindness of the intellect
Faith and determination can make wonders – a photo journal from the Cell of Saint Joseph of Timisoara »
  1. Daniel 

    Mărturia Lidiei Stăniloae despre atitudinea Părintelui Stăniloae
    față de Pr. Arsenie Boca

    „Peste câțiva ani am mai fost odată cu tata în Munții Făgăraș. Între timp, părintele Arsenie plecase la Prislop. Tata, căruia îi ceruse sfatul, se împotrivise proiectului de a face acolo o mănăstire de maici.
    Mi-aduc aminte că părintele Arsenie a venit la București în acest scop. Au discutat îndelung amândoi. Tata avea o expresie foarte severă, de puține ori îl văzusem atât de categoric. Nu era de acord. Îi spusese părintelui Arsenie că acest lucru ar putea da loc la o sumedenie de ambiguități și neînțelegeri.
    „Părinte, fă o mănăstire de călugări. Ar fi foarte bine venită acolo. Adună câțiva tineri buni, serioși, și întemeiați acolo o mănăstire, cu activitate duhovnicească, cu slujbe, predici, educație religioasă. Oamenii au nevoie de așa ceva. Legați-o și de o activitate intelectuală, pe lângă cea pastorală. Sigur se găsesc călugări care vor să se dedice studiului. Se pot face traduceri, mai există atâtea manuscrise neexplorate. Poate lua naștere acolo un centru cu adevărat important de care să-ți legi numele și o lucrare spirituală, de folos pentru toată țara.”
    Părintele Arsenie n-a mai revenit niciodată la noi. Nici măcar atunci când mănăstirea de maici a fost desființată și el s-a stabilit împreună cu maica Zamfira la București, în casa părinților ei. L-am întâlnit odată pe stradă: civil, fără barbă. Nu mai avea nici rasa albă care-i dădea prestanță. Dacă n-ar fi fost acel chip cu trăsături prelungi, caracteristice, nu l-aș mai fi recunoscut. Nu mai era părintele Arsenie cum îl știam, cel care în tinerețe, îngenunchea în zăpadă, pe o scândură îngustă, rugându-se. Sau cel care, mai târziu, vorbea credincioșilor ce-l ascultau cu venerație: „Măi, ce știți voi? Și așa nu pricepeți ce vă vorbesc eu păsărește!” Devenise o persoană anonimă, un trecător pe străzile Bucureștiului și atât.
    După moartea tatei, într-o emisiune la Europa Liberă, de¬dicată personalității lui, pe lângă contribuții serioase, de un înalt nivel teologic, cum ar fi cea a părintelui Viorel Mehedințu de la Heidelberg, am auzit, spre surprinderea noastră, cuvintele unui monah bucureștean, paroh la o bisericuță centrală, Stavropoleos, care îl declara pe Stăniloae drept „ucenicul părintelui Arsenie”.
    Abstracție făcând de faptul că, din punct de vedere crono¬logic, afirmația e neverosimilă, că de obicei studentul e uce¬nicul profesorului și nu invers, nimeni nu cunoaște lucrări teoretice fundamentale ale părintelui Arsenie care să-l fi determinat pe Stăniloae, oricum unul dintre marii dogmatiști ai lumii, de a se înrola în rândurile „ucenicilor” sus-numitului. Las deoparte faptul că tata nu avea suficientă „imaginație” pentru a admira pe cineva care „vorbea păsărește”, sau inten¬ționa să „se ridice la cer cu căruța de foc a Sfântului Ilie”. Dacă preacuviosul monah, de mai sus, numit pare-mi-se, Marchiș (sau Marcheș), este susceptibil la asemenea „fapte de cre¬dință”, este treaba lui. Dar simpatiile pe care le are nu-i dau dreptul de a strâmba adevărul. Ar fi mai degrabă de dorit să încerce a citi câteva pagini din opera lui Stăniloae ca să se lămurească asupra disponibilităților acestuia de a adera sau nu la anumite atitudini extravagante, câtuși de puțin în spiritul dreptei-credințe. Cine l-a cunoscut sau îi cunoaște cât de cât opera, știe că el nu a fost niciodată o persoană gata să se aflameze pentru spectaculozități ieftine și exaltări discutabile. S-a menținut ferm în cadrul învățăturii Bisericii și a pledat, dar de câte ori, pentru modestie, dreaptă socoteală, severitate a vieții monahale, conținut teologic al propovăduirii celor care, îmbrăcând haina călugărească, îmbracă odată cu ea și niște îndatoriri de viață aspră, ascetică, riguroasă, în spiritul bunei tradiții a Sfinților Părinți.
    Vreau să accentuez încă o dată, cu toată răspunderea, ca una care am fost de față la aceste împrejurări, că tata a ținut mult la părintele Arsenie, atâta vreme cât acesta s-a menținut în limitele îndatoririlor de mai sus, încadrându-se strict în con¬cepțiile și prescripțiile Sfinților Părinți și ale tradiției monahale.
    Și a așteptat de la el realizarea unei înnoiri, a unei înviorări a religiozității populare, în acest cadru bine conturat. Dar, de la un anumit moment, când părintele Arsenie a adoptat alt mod de a vedea lucrurile, relațiile dintre ei s-au răcit, tata nu i-a mai aprobat felul de viață, iar părintele Arsenie n-a vrut să accepte critica și observațiile tatei. Și sentimentele lui Stăniloae în urma acestei îndepărtări se pot descrie printr-un singur cuvânt: dezamăgire profundă.
    La timpul cuvenit, am scris la redacția postului Europa Liberă pentru a restabili adevărul (dar de câte ori a trebuit s-o fac!). Din păcate, după cum mi s-a spus după vreo jumătate de an, scrisoarea mea n-ar fi ajuns niciodată. De mirare pentru poșta germană, care funcționează foarte bine.
    De altfel nu e singura fantezie care a apărut. Diverse fețe preoțești și monahale, de la care am aștepta mai multă serio¬zitate, printre ele chiar un arhimandrit care și-a luat un doc¬torat în Grecia, bazându-se pe simpatia lor pentru senzații și false minuni, menite să zăpăcească mințile oamenilor cu „vorbiri păsărești” și „căruțe de foc”, sau alți „cunoscători” ai vieții și operei tatei, din țară și străinătate, scot din pălăria scamatorului tot felul de afirmații de felul celor de mai sus, fără a se osteni să cerceteze realitatea. De ce? Atât de puțin contează onestitatea cuvântului scris? Atât de neînsemnată e conștiința afirmării adevărului?”[…]

    Lidia Stăniloae Ionescu, „Lumina faptei din lumina cuvântului — împreună cu tatăl meu, Dumitru Stăniloae”, Ed. Humanitas, 2010, pp. 233-235

    01/02/2017 at 22:34 Reply
    • Ioan Toma 

      Observ aici o optică unilaterală care nu ține seama de evlavia unui mase imense de oameni. Nu este de vină p. Arsenie pentru faptul că un monah l-a declarat pe p. Dumitru „ucenicul p. Arsenie”. Din bucata imensă de text reiese faptul că p. Dumitru nu a fost de acord să facă p. Arsenie o mănăstire de maici ci una de monahi. Acest lucru nu arată pe nici unul dintre ei ca greșit. Mai mult, p. Dumitru nefiind monah sau arhiereu, nu ar fi avut niciun drept să-i impună p. Arsenie o astfel de decizie, mai ales că părintele spiritual al mănăstirii urma să fie p. Arsenie. Deci din ceea ce spune dna Lidia reiese că p. Dumitru a greșit și nu p. Arsenie. Dincolo de asta, scopul monahilor nu este să „exploreze manuscrise” ci să se roage și să arate calea de urmat pentru neam prin exemplul personal.

      De asemenea, socotesc că este un fapt vădit că p. Arsenie prin viața sa a revigorat mult viața duhovnicească cel puțin în Transilvania, dacă nu și mai departe, de unde și evlavia marii mase de oameni pe care o vedem în acești ani.

      Unilateralitatea textului postat de dvs. arată, dincolo de necunoașterea realităților monahale și posibilitatea unei voințe nu tocmai bune.

      03/02/2017 at 12:19 Reply

Submit a Comment Cancel Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Spiritual Gift of the Day

The photo is featured here as well as in the full portfolio and the spiritual subject categories so you can find the photos in any way you want.

Search

Popular Posts


Recent Posts

  • The mystery of the Holy Unction: Miracles
  • When will the trial we go through be over?
  • What Does the Bible Say About Doctors?
  • Saint Mary of Egypt and the Holy Communion
  • The types of sadness – photo journal from the Akathist Hymn
  • Who are the patron saints? (St. Charalampos, St. Corona, St. Nikephoros)
  • The Akathist Hymn: ode to the Invincible General
  • Which is the Beginning of the Gospel?
  • Prophecies about the pandemic – Photo journal with a great schema service
  • Fear: how to deal with it

Categories

  • === Body ===
    • Avarice (Love of Money) and Self-Imposed Poverty
    • Baptism, Tonsure, and Funerals
    • Gluttony and Fasting
    • Motivation, toil, diligence and laziness
    • Obedience
    • Renunciation of the world
    • Sleep and vigil
    • Vices and virtues
    • Victory over death
  • === Heart ===
    • Anger, Meekness, Simplicity and Innocence
    • Dispassion
    • Faith, Anxiety, Uncertainty and Cowardice
    • Insensibility (Death of soul)
    • Joy, mourning and joy filled mourning
    • Love
    • Passion, purity and chastity
    • Patience, trials and peaceful living
    • Remembrance of death
    • Repentance
    • Stillness of body and soul (Hesychia)
  • === Mind ===
    • Despair and Discouragement
    • Discernment, Experience and Enlightenment
    • Humility, pride and unclean thoughts
    • Justice, lying and patience in injustices
    • Prayer
    • Remembrance of wrongs
    • Slander
    • Tradition, learning and education
  • === Other ===
    • Informational
    • Miracles
    • Mount Athos
  • ==== Authors ====
    • Abba Efprepios
    • Abba Isaiah
    • Abba Sisoes
    • Abbess Gavriïlia
    • Abbess Makrina
    • Abraham Lincoln
    • Aimilios Polygenis
    • Aleksandr Solzhenitsyn
    • Alexandru Mironescu
    • Ancient Patericon
    • Archbishop Anastasios of Tirana
    • Archbishop Seraphim Sobolev
    • Archimandrite Chrysostomos Papadakis
    • Archimandrite Gabriel Dionysiates
    • Avva Agathon
    • Barbara Johnson
    • Bishop Nektary Kontzevitch
    • confessor Răducă Marin
    • Diadochos of Photiki
    • Dimitrios Panagopoulos, preacher
    • Edsger W. Dijkstra
    • Elder Aimilianos of Simonopetra
    • Elder Amphilochios Makris of Patmos
    • Elder Arsenie Boca
    • Elder Arsenie Papacioc
    • Elder Charalambos of Dionysiou
    • Elder Cleopa Ilie
    • Elder Ephraim of Arizona
    • Elder Ephraim of Vatopaidi
    • Elder Georgios Kapsanis
    • Elder Ilarion Argatu
    • Elder Ilarion of Kalamitsi
    • Elder Joseph of Vatopaidi
    • Elder Philotheos Zervakos
    • Elder Tadej Vitovnički
    • Elder Thaddeos of Vitovnica
    • Elder Zacharias of Essex
    • father Dumitru Staniloae
    • father Elias Minjatios
    • Father George Calciu
    • Father Seraphim Rose
    • Father Stephen Freeman
    • Father Vasileios Kalliakmanis
    • Father Vasileios Thermos
    • Fotis Skhinas
    • Fyodor Dostoyevsky
    • Gerontissa Philothei of Karea
    • Ioan Ianolide
    • Ken Kesey
    • Kostas Nousis
    • Metropolitan Amphilochios of Montenegro
    • Metropolitan Athanasios of Limassol
    • Metropolitan Augustinos (Kantiotis) of Florina
    • Metropolitan Chrysostomos of Patra
    • Metropolitan Hierotheos (Vlachos) of Nafpaktos
    • Metropolitan of Diokleia Kallistos Ware
    • Nele Weduwen, Postgraduate student at Theology
    • New Testament
    • Old Testament
    • Patriarch of Constantinople Gregory V
    • Paul Saffo
    • Prof. Georgios Mantzaridis
    • Protopresbyter George Metallinos
    • Protopresbyter John Romanides
    • Robert Capa
    • Saint Ambrose of Optina
    • Saint Anthony the Great
    • Saint Apostle Paul
    • Saint Barsanuphius of Optina
    • Saint Barsanuphius the Great
    • Saint Basil the Great
    • Saint Cyril of Alexandria
    • Saint Diadochus of Photice
    • Saint Dionysius the Areopagite
    • Saint Dorotheos of Gaza
    • Saint Dyonisius the Aeropagite
    • Saint Ephraim of Katounakia
    • Saint Ephraim the Syrian
    • Saint Gennadius of Constantinople
    • Saint George Karslidis
    • Saint Gregory of Nyssa
    • Saint Gregory Palamas
    • Saint Gregory the Sinaite
    • Saint Gregory the Theologian
    • Saint Hesychius the Priest
    • Saint Ignatios of Antioch
    • Saint Ignatius Brianchaninoff
    • Saint Isaac the Syrian
    • Saint Isidore of Pelusium
    • Saint John Cassian
    • Saint John Chrysostom
    • Saint John Colobus
    • Saint John Jacob of Hozeva
    • Saint John of Damascus
    • Saint John of Kronstadt
    • Saint John of the Ladder
    • Saint John the Prophet from Gaza
    • Saint John the Russian
    • Saint John the Wonderworker of Shanghai and San Francisco
    • Saint Joseph the Hesychast
    • Saint Justin Popovich
    • Saint Luke of Crimeea
    • Saint Makarios
    • Saint Mark the Ascetic
    • Saint Maximos the Confessor
    • Saint Moses of Optina
    • Saint Nectarios of Pentapolis
    • Saint Nektarios of Aegina
    • Saint Nicholaos Velimirovich
    • Saint Nicodemus the Athonite
    • Saint Nikephoros the Leper
    • Saint Nikodimos the Athonite
    • Saint Nikon of Optina
    • Saint Paisios the Athonite
    • Saint Peter of Damaskos
    • Saint Philaret of Moscow
    • Saint Poimen the Great
    • Saint Porphyrios of Kavsokalivia
    • Saint Porphyrios the Athonite
    • Saint Seraphim of Sarov
    • Saint Silouan the Athonite
    • Saint Simeon the New Theologian
    • Saint Sophrony of Essex
    • Saint Symeon of Thessaloniki
    • Saint Symeon the New Theologian
    • Saint Thalassios the Libyan
    • Saint Theophan the Recluse
    • Saint Theophylactos of Ochrid
    • Saint Tikhon of Zadonsk
    • Seneca
    • Soren Kierkegaard
    • Stanislav Lem (Solaris)
    • Theodoros Kolokotronis
    • Valeriu Gafencu

Archives

  • April 2020
  • March 2020
  • February 2020
  • January 2020
  • December 2019
  • November 2019
  • October 2019
  • September 2019
  • August 2019
  • July 2019
  • June 2019
  • May 2019
  • April 2019
  • March 2017
  • February 2017
  • January 2017
  • December 2016
  • November 2016
  • October 2016
  • September 2016
  • August 2016
  • July 2016
  • June 2016
  • May 2016
  • April 2016
  • March 2016
  • February 2016
  • January 2016
  • December 2015
  • November 2015
  • October 2015
  • September 2015
  • August 2015
  • June 2015
  • March 2015
  • February 2015
  • January 2015
  • December 2014

The images are copyrighted.
SHARE, don't steal!
Contact us.
Get it on Google Play